Μήπως ήρθε η ώρα να τραβηχθεί η "μπρίζα";

Ο Καπιταλισμός λειτουργεί σε κύκλους ευημερίας και ύφεσης. Αυτό συνέβαινε πάντοτε, αυτό συμβαίνει και τώρα. Στην ουσία αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι ένας κορεσμό της αγοράς, ένας κορεσμός που προήλθε από την υπερκατανάλωση των προηγουμένων ετών. Η ανάπτυξη έφτασε στο τέλμα της και πολλές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις βγήκαν στην επιφάνεια. Ως ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ορίζουμε τα δάνεια των τραπεζών, αφού ουσιαστικά έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν κατά βούληση πληθωριστικό χρήμα και να το δανείζουν με την προϋπόθεση αυτό να επιστραφεί για να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Πολύ παλιότερα οι τράπεζες κερδοσκοπούσαν με τα χρήματα των καταθετών τους και το μόνο που φοβόντουσαν είναι μην έρθουν οι πελάτες να πάρουν τα λεφτά τους πριν αυτά επιστραφούν στο ταμείο. Αυτό το παιχνίδι, εδώ και αρκετές δεκαετίες, “χόντρυνε” αφού οι τράπεζες απέκτησαν την δυνατότητα να δημιουργούν ανύπαρκτο στην ουσία χρήμα σε αναλογία 9 προς 1. Δηλαδή για κάθε ευρώ που έχουν στα ταμεία τους μπορούν να παράγουν 9 ψεύτικα ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στην σημερινή κρίση είχαμε ένα καινούργιο δεδομένο που συντελεί στην οξύτητα και την διάρκεια της κρίσης. Οι τράπεζες προσπάθησαν να σώσουν η μία την άλλη όταν η “φούσκα” που τόσα χρόνια δημιουργούσαν έσκασε και όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να καταφέρουν να διασωθούν όλες μεταβίβασαν τα χρέη στις κυβερνήσεις και μέσω αυτών στους Λαούς. Ο πακτωλός χρημάτων που ρέει από το ΔΝΤ προφανώς και δεν είναι για να περισωθεί η οικονομία της Ελλάδας, άλλωστε ούτε τους τόκους αυτού του δανείου δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε με τις παρούσες συνθήκες, πόσο μάλλον ολόκληρο το χρέος που μας συσσωρεύσαν οι πολιτικοί. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τις “ενέσεις ρευστότητας” που κάθε τρεις και λίγο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στις τράπεζες. Σκοπός των πολιτικών απατεώνων είναι η συντήρηση των έτερων απατεώνων, των τραπεζικών. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μέλλον μας είναι δεμένο με τις τράπεζες και ότι αυτές θα πρέπει να σωθούν πάση θυσία. Δηλαδή όχι μόνο πρέπει να αποδεχτούμε ότι τόσο καιρό μας κλέβαν, αλλά και να τους δώσουμε εξουσιοδότηση για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν στην πλάτη μας. Πέρα από το εξοργιστικό της υποθέσεως κοιτώντας το ψύχραιμα βλέπουμε ότι έχουν περισσότερο άδικο από όσο φαίνεται! Είναι αναγκαία η διάσωση των τραπεζών; Ναι, όσο αναγκαία είναι και η διάσωση των τσιμπουριών για ένα σκύλο. Ήδη υπάρχουν δύο τρανά παραδείγματα για του λόγου το αληθές. Στην Ισλανδία αποφασίσαν να μην διασώσουν τις τράπεζες και όλα πάνε καλά, πολύ καλύτερα από ότι εδώ. Στην Ουγγαρία αποφασίσαν να φορολογήσουν τα αποθεματικά των τραπεζών και όχι μόνο όλα πάνε καλά, αλλά βρεθήκαν και πολλά λεφτά που αλλιώς θα τα πλήρωνε ο λαός. Στην Ελλάδα όλο “ενέσεις” τους κάνουμε και προκοπή δεν βλέπουμε. Μήπως ήρθε η ώρα να τραβηχθεί η “μπρίζα”;

Σε προηγούμενο δημοσίευμα στην κεντρική μας σελίδα υπήρξαν και στατιστικά προς τέρψιν των στατιστικολόγων παρμένα από αναλύσεις χρηματιστηριακού τεχνικού αναλυτή.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s