Το πολυτεχνείο στο σχολείο…

Παραμονή της επετείου εχθές και έτυχε να μου ζητηθεί να βοηθήσω τον δεκάχρονο ξάδερφο μου με τα μαθήματα του. Για κάποιο λόγο δεν περίμενα αυτό που διάβασα αργότερα… Στο βιβλίο της “Γλώσσας” είχε δύο κείμενα τα οποία έπρεπε να διαβάσει και να αναλύσει. Το ένα λέγεται “Ο Φωκίων ήταν ελάφι” και προσπαθεί να περάσει το ψέμα του πολυτεχνείου στα παιδιά με τη μορφή παραμυθιού. Παρουσιάζει τους φοιτητές σαν μικρά χαριτωμένα ζωάκια και τους στρατιωτικούς του καθεστώτος έτσι:

“Εκείνο έδειξε πίσω από τα κάγκελα του μεγάλου κτιρίου (σημ. πολυτεχνείο)
-Δείτε εκεί έξω! Φίδια,σαύρες, ποντικοί με όπλα, με κράνη και με σκοτεινά,
ολοσκότεινα πρόσωπα στέκονταν και κοιτούσαν τα κλεισμένα μερμήγκια.
Κάτι κρύο, παγωμένο, πέρασε πάνω από τα πούπουλα του χελιδονιού”

Αυτό λοιπόν είναι για αυτά τα παιδιά η εικόνα που σχηματίζουν για την 17η Νοεμβρίου. Σαν την φράση που είπε ο μικρός μου ξάδερφος. “Εκείνη την ημέρα θυσιάστηκαν πολλοί για τη δημοκρατία”. Δεν ήθελα να μπω στην διαδικασία να του εξηγήσω γιατί είναι λάθος αυτά που μαθαίνει γιατί σκέφτηκα πως είναι μικρός, όμως αναγκάστηκα να του πω πως όσα γράφει το βιβλίο του είναι ψέματα και το παιδί σάστισε, καθώς για όλα τα παιδιά το βιβλίο του σχολείου είναι κάτι σαν Ευαγγέλιο. “Δεν μπορεί να λέει ψέματα!”

Κάποιοι δημοκράτες που θα δουν το κείμενο αυτό ίσως σκεφτούν πόσο “αντιπαιδαγωγικό” και “εγκληματικό” είναι να λέω σε αυτό το παιδί την αλήθεια. Όμως τους προκαλώ να σκεφτούν πόσο παιδαγωγικό και διδακτικό είναι το να ακούει ο μικρός μου ξάδερφος, πέρυσι, σε ηλικία 9 ετών την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου (που κανονικά θα έπρεπε να μαθαίνει για τους ήρωες του Ελληνικού Έθνους) για το πως “οι Εβραίοι γίνονταν σαπούνια”. Ας απαντήσει κάποιος σε αυτό το παιδί πως γίνεται κάποιος σαπούνι γιατί εγώ δεν είμαι σε θέση να του εξηγώ ότι αυτό είναι ακόμα ένα ψέμα, ένα άσχημο ψέμα που πρέπει να επεξεργαστεί το μυαλό του. Τα παιδιά πάνε για να μορφωθούν στο σχολείο. Όχι απλά να μάθουν. Και τα μορφώνουν άτομα τα οποία έχουν παραμορφωθεί από την προπαγάνδα των πανεπιστημιακών. Τα παιδιά αυτά μέχρι την 3η Λυκείου έχουν μάθει πως οι “στρατιωτικοί ήταν σαύρες και φίδια με ολοσκότεινα πρόσωπα”. Πως “στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός”. Πως “στην 28η Οκτωβρίου νικήσαμε το Φασισμό και πρέπει να θυμόμαστε τους Εβραίους”. Πως η 25η Μαρτίου “ήταν κοινωνική επανάσταση και όχι εθνική” και τέλος ότι “η εξέγερση στο πολυτεχνείο ήταν ίσως το πιο σημαντικό γεγονός στην Ελληνική ιστορία”.

Προκαλώ έναν από αυτούς τους δημοκράτες που σήμερα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα να σκεφτούν πως θα αντιδρούσαν αν η παραπάνω παράθεση από το κείμενο “Ο Φωκίων ήταν ελάφι” περιέγραφε δίκαια τους Τούρκους που σφαγίασαν τους προγόνους αυτών των παιδιών στη Σμύρνη σαν σαύρες και ποντίκια… Θα το χαρακτήριζε ρατσιστικό και απαράδεκτα προσβλητικό.
Και τώρα ας σκεφτούμε όλοι που έχει καταντήσει αυτή η πατρίδα και πόσο πιο χαμηλά θα φτάσουμε…

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s