Αλλαγή ρητορικής για την αριστερά

Η αριστερά περνά σε μια νέα ρητορεία σχετικά με την λαθρομετανάστευση, σιγά σιγά και εν όψει των ιπτάμενων γιαουρτιών που περιτριγυρίζουν τον εναέριο χώρο όλο και περισσότερων συνοικιών της Αθήνας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την “νέας κοπής” αντίληψη λένε ότι η “ακροδεξιά” μεταφέρει μέσω του λόγου τους το πρόβλημα από τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό στους λαθρομετανάστες. Γραφτήκαν αρκετά άρθρα τις τελευταίες μέρες που λένε ακριβώς αυτό το πράγμα, οπότε δεν αξίζει τον κόπο να αναφέρει κανείς κάποιο συγκεκριμένο. Πέρα από το γεγονός ότι προφανώς δεν έχουν διαβάσει ποτέ την αρθρογραφία μας, ας ρίξουμε λίγο φως στο θέμα για να δούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η εφημερίδα “Ναυτεμπορική” δημοσίευσε στις 21.9.2005 μια επιστολή από το Δ.Ν.Τ προς την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. που έλεγε:

“Η αγορά εργασίας, επίσης, βρίσκεται σε φάση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αν και ο ρυθμός παραμένει σχετικά αργός. Οι μεταρρυθμίσεις στο νόμο για την μετανάστευση θα βοηθήσουν στην ένταξη των εργαζομένων αυτών στην επίσημη οικονομία, προσφέροντας στη μεν κυβέρνηση έσοδα από φόρους και εισροές κοινωνικής ασφάλισης(σ.σ κούνια που τους κούναγε), στους δε μετανάστες κοινωνική προστασία (σ.σ οι Έλληνες τι θα κερδίσουν;). Ωστόσο η αγορά εργασίας θα πρέπει να απελευθερωθεί ακόμα περισσότερο. Η χαλάρωση της νομοθεσίας προστασίας της απασχόλησης θα ενισχύσει τις προσλήψεις. Σε πολλές περιπτώσεις οι υψηλοί κατώτατοι μισθοί, που διαπραγματεύονται σε κεντρικό επίπεδο είναι ακατάλληλοι και οδηγούν σε απώλειες θέσεων εργασίας ή σε θέσεις εργασίας στην παραοικονομία”

Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα δύο πράγματα:

1) Ότι όσα ζούμε σήμερα τα είχε προτείνει το Δ.Ν.Τ πριν 5 χρόνια για την ένταξη των λαθρομεταναστών στην Ελληνική κοινωνία.

2) Ότι οι υπερασπιστές των μεταναστών είναι στην πραγματικότητα υπερασπιστές του καπιταλισμού, αφού ουσιαστικά εξυπηρετούν τους σκοπούς του.

Γιατί όμως συμβαίνει το δεύτερο; Οι μετανάστες αποτελούν διαλυτικό παράγοντα του κοινωνικού ιστού και συνεπώς αμβλύνουν τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να επιφέρει η εκάστωτε αντιλαϊκή πολιτική. Όμως οι “φίλοι του λαού” δεν νοιάζονται. Κοιτώντας το από την φιλελεύθερη οπτική (μιας και είναι η επικρατούσα στην Ευρώπη) ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης μας δείχνει ότι η αύξηση προσφοράς εργατικών χεριών σε ένα κλάδο είναι μοιραίο να επιφέρει μείωση της αξίας αυτών των χεριών. Δηλαδή μείωση των μισθών. Οπότε ποια η προσφορά των “αντιρατσιστών” που μιλάνε για νομιμοποίηση όλων των λαθρομεταναστών και καλούν την κυβέρνηση να δεχτεί όλους τους πλυμμηροπαθείς από το Πακιστάν (για να φέρουμε μόνο ένα από τα πολλά διαθέσιμα παραδείγματα); Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να το καταλάβει κανείς!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s