Τσάμηδες, "Μακεδόνες" και Τουρκοκρητικοί

Διαβάσαμε πρόσφατα σε διάφορα δίκτυα ενημέρωσης ότι προετοιμάζεται επίσημη κίνηση από τη μεριά της Αλβανίας σχετικά με το θέμα των Τσάμηδων, σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της Θεσπρωτίας, απόδοση Ελληνικής ιθαγένειας και πάει λέγοντας. Σκοπός, όπως και τις προηγούμενες φορές, να κινηθούν εναντίων της Ελλάδος μέσω του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Το ίδιο έχουν προσπαθήσει να επαναλάβουν και στο παρελθόν. Η διαφορά τώρα είναι πως θα έχει την υποστήριξη της Αλβανικής κυβέρνησης, κάτι που μπορεί να αλλάξει αρκετά το αποτέλεσμα εάν το Ελληνικό κράτος συνεχίσει την αμεροληψία του.
Αυτό βέβαια από μόνο του δεν είναι αρκετό μιας και στη Κρήτη είχαμε πρόσφατα ένα κύμα “Τουρκοκρητικών” οι οποίοι έχουν αρχίσει να διεκδικούν περιουσίες. Συγκεκριμένα, διαβάσαμε στο Defence Net:

“Τουλάχιστον 45 Τούρκοι πολίτες αφίχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη και διεκδικούν τις περιουσίες των προγόνων τους, αναζητώντας σχετικά στοιχεία στο υπουργείο Εξωτερικών και τα υποθηκοφυλακεία. Τους τελευταίους μήνες στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, αλλά και σε άλλες περιοχές εμφανίστηκαν νομικοί εκπρόσωποι τους θέλοντας να καταγράψουν, τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν οι Τουρκοκρήτες πρόγονόί τους, μέσω των συμβολαίων που υπήρχαν στα κρατικά αρχεία της τουρκικής διοίκησης, μέχρι το 1898.

Όπως γράφει μάλιστα τοπική εφημερίδα, σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται ότι η αναζήτηση αυτή έχει φτάσει μέχρι και στα αρχεία του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών. 

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι οι απόγονοι εκείνων που αναχώρησαν από την Κρήτη πριν από ένα και πλέον αιώνα, ή με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, γνωρίζουν ακριβώς πού πρέπει να αναζητήσουν τα ίχνη των πατρογονικών περιουσιών, γεγονός που σημαίνει ότι η έρευνά τους δεν ξεκινά μόλις τώρα, ούτε ότι αυτή γίνεται απλώς για ιστορικούς λόγους. 

Είναι καλά εφοδιασμένοι με στοιχεία κι αναζητούν τα αρχεία του τότε μεταφραστικού γραφείου, στο οποίο υπήρχαν όλα τα τουρκικά αρχεία και οι νομικές πράξεις που γίνονταν από τους Οθωμανούς.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι έρευνες αφορούν ακόμη και σε χώρους στους οποίους σήμερα λειτουργούν δημόσια κτίρια.

Η μεθόδευση αυτή έχει να κάνει με την πολιτική που ασκεί εσχάτως η Άγκυρα, σύμφωνα με την οποία τ εδάφη που στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία ανήκουν σε μία “ευρύτερη” τουρκικού ενδιαφέροντος περιοχή.

Εκπρόσωποι Τούρκων «διεκδικητών» έχουν ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν το ιδιοκτησιακό των περιουσιακών εκείνων στοιχείων που θα εκτιμήσουν ότι νόμιμα μεταβιβάστηκαν στους επόμενους ιδιοκτήτες τους. Αλλά σίγουρα αυτό θα συμβεί με όσα εκείνοι, μέσω των νομικών τους συμβούλων, Τούρκων και Ελλήνων, θεωρήσουν ότι δεν μεταβιβάστηκαν νόμιμα.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει σε όλα, σχεδόν, τα τοπικά αρχεία της Κρήτης, στα οποία εκείνοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει το παραμικρό στοιχείο που μπορεί να τους οδηγήσει σε θεμελίωση ιδιοκτησιακού δικαιώματος, το οποίο προτίθενται να διεκδικήσουν ακόμη και σε διεθνή δικαστήρια. (…)”

Βλέπουμε ολόκληρο το σκηνικό να αλλάζει και να παραμένει ως παρασκήνιο από τα ΜΜΕ της χώρας. Εν ώρα οικονομικών αλλαγών και μέτρων μήπως πρέπει να ανησυχούμε και για αλλαγές στον εθνικό τομέα με ύποπτες συμφωνίες μεταξύ γειτονικών κρατών εκτός των Σκοπίων που όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων; Αλβανική Τσαμουριά στην Ήπειρο; “Μακεδονική” μειονότητα; Αυτόνομη Κρήτη με μουσουλμανική μειονότητα; Δεν νομίζω ότι είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας κυρίως την εποχή αυτή. Να ζήσει η δημοκρατία και ο σοσιαλισμός σας κύριοι…
Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s