Τσεχία: Κυβερνητική απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου το DS

Για δεύτερη φορά, σε λιγότερο από ένα χρόνο, η κυβέρνηση της Τσεχίας επιχειρεί επισήμως να κηρύξει παράνομο το Εργατικό Κόμμα της Τσεχίας (Dělnická Strana – DS).

Η δίκη ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδέσει το DS με περιστατικά βίας και να το παρουσιάσει ως επικίνδυνο για το πολίτευμα, παρά τις δηλώσεις του ηγέτη του DS, Tomáš Vandas, ότι το κόμμα του κινείται αυστηρά εντός των πλαισίων του νόμου. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2009, η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση είχε επίσης αποπειραθεί το ίδιο, αλλά το κατηγορητήριο κατέρρευσε λόγω έλλειψης αποδείξεων. Στη συνέχεια, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου το DS ξεπέρασε το ποσοστό του 1% και δικαιούται επιδότησης 760.000 κορώνων (περίπου 25 χιλιάδων ευρώ). Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου, ετοίμασε νέο ογκωδέστερο κατηγορητήριο φάκελο και ξαναφέρνει το DS στο δικαστήριο – δείχνοντας πως προτεραιότητα κάθε τσεχικής κυβέρνησης είναι να θέσει την “άκρα δεξιά” εκτός πολιτικής σκηνής. Οποιεσδήποτε ομοιότητες με κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ΔΕΝ είναι τυχαίες.

Κύρια αφορμή για την υπόθεση ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση του DS, διαμαρτυρίας για την αυξανόμενη εγκληματικότητα των τσιγγάνων-Ρομά, τον Νοέμβριο του 2008 στο Litvínov της βόρειας Βοημίας. Η συγκέντρωση είχε συμπέσει με αντίστοιχο κάλεσμα “αυτόνομων εθνικιστών” και ακολούθησαν βίαια επεισόδια με επιθέσεις σε Ρομά και συγκρούσεις με την αστυνομία. Μικρότερης έκτασης ανάλογα περιστατικά έγιναν και στις πόλεις Krupka, Chomutov και Bílina τους προσεχείς μήνες. Το ερώτημα για το οποίο καλείται ν’ αποφασίσει το δικαστήριο είναι αν τα βίαια επεισόδια είχαν κεντρικά οργανωθεί από το DS. Ο Tomáš Vandas δήλωσε ότι οι βιαιότητες ήταν προβοκάτσιες κυβερνητικών πρακτόρων, που εισχώρησαν στις τάξεις των αυτονόμων ακριβώς για να διευκολύνουν τις προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου το DS. Να θυμίσουμε ότι ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει και από το NPD, σε αντίστοιχη περίπτωση στην Γερμανία προ διετίας, όταν και ανακοίνωσε ότι οι “αυτόνομοι εθνικιστές” και το “black block” τους είναι ανεπιθύμητοι πλέον στις συγκεντρώσεις του, για αυτόν τον λόγο.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση δήλωσε στο δικαστήριο ότι το DS είναι “ρατσιστικό, ξενοφοβικό και βίαιο”, ότι ενθαρρύνει τις διακρίσεις και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι έχει επαφές με άλλες “ακροδεξιές” οργανώσεις της Τσεχίας και του εξωτερικού, όπως την Τσεχική “Εθνική Αντίσταση”, το Σλοβακικό κόμμα “Σλοβακική Ενότητα” (Slovenska Pospolitost) και το Γερμανικό Εθνικιστικό Κόμμα NPD. Σημειώνεται ότι προσπάθειες κατά το παρελθόν να τεθούν εκτός νόμου και τ’ αναφερόμενα πολιτικά σχήματα απέτυχαν στα συνταγματικά δικαστήρια των χωρών τους.

Εκτός από την πρόταση να κηρυχτεί παράνομο το κόμμα DS, η κυβέρνηση παραπέμπει σε δίκες και μέλη της Νεολαίας του (Dělnická Μládež – DM), με κατηγορίες προώθησης ρατσιστικών διακρίσεων ή μουσικής white power. Έχει δημιουργήσει μάλιστα και δικαστικό προηγούμενο, με σύλληψη και φυλάκιση του Σέρβου Εθνικιστή Dragan Petrovic, μαζί με άλλους 28 Τσέχους Συναγωνιστές, για “διακίνηση ρατσιστικής μουσικής”. Επίσης, σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικισμού στην Τσεχία και έναν ακόμη Συναγωνιστή του επιβλήθηκε 18μηνη ποινή φυλακίσεως “για παραδειγματισμό”, με την κατηγορία προώθησης του αντισημιτισμού. Εκτός αυτών, έχουν απαγορευτεί πολλές Εθνικιστικές Συγκεντρώσεις, με διάφορες προφάσεις.

Το Εθνικιστικό Κίνημα στην Τσεχία δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Ραγδαία Αύξηση του Εθνικισμού αναφέρεται από τα παγκόσμια πρακτορεία ειδήσεων. Όλες αυτές λοιπόν, οι ενέργειες των κυβερνόντων δεν είναι τίποτα άλλο παρά κινήσεις πανικού, που αποσκοπούν στο να ανακόψουν την δυναμική των Εθνικιστών.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Γ.Γ. του DS, Tomáš Vandas: “Αν οι αντίπαλοί μας νομίζουν πως θα μας ξεφορτωθούν, κηρύσσοντας μας παράνομους, γελιούνται. Εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική δράση και είμαστε έτοιμοι για όλες τις συνέπειες”.

Καλλίμαχος

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s