Ολυμπιονίκης και θύμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Γερμανός Ρούντολφ Χάρμπιγκ ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη στα 800μ των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936. Ξεκίνησε στα προκριματικά με απόλυτη σιγουριά αλλά πλήρωσε την αυτοπεποίθησή του και την ατυχία του. Στραβοπάτησε, λίγο έλειψε να σωριαστεί στο έδαφος και τελικά τερμάτισε χωρίς να καταφέρει να προκριθεί στα ημιτελικά. Οι Γερμανοί φίλαθλοι έμειναν κυριολεκτικά άφωνοι, όπως και ο ίδιος ο Χάρμπιγκ που έκρυψε όμως περίτεχνα τα συναισθήματά του στο παγωμένο πρόσωπο του. Ήξερε ότι είχε μία ακόμα ευκαιρία για ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, τη κούρσα 4Χ400μ όπου όμως οι Αμερικανοί ήταν φαβορί για το χρυσό. Η έκπληξη στη κορυφή έγινε από τους Βρετανούς, που κέρδισαν τις ΗΠΑ. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στους Γερμανούς χάρις στην απίστευτη κούρσα του Χάρμπιγκ στο τελευταίο 400άρι. Με χρόνο 3.11.8 ισοβάθμησε στη τρίτη θέση με τον Καναδά, που έμεινε όμως τέταρτος.

Στο διάστημα 1938–1940, ο Χάρμπιγκ πέτυχε 55 νίκες σερί σε κούρσες από τα 55μ μέχρι τα 1000μ καθώς και νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 800μ με 1.46.6 και στα 400μ με 46.0. Το πρώτο κράτησε 16 ολόκληρα χρόνια και το δεύτερο έπεσε το 1948. Καμιά από τις καταρρίψεις δεν πρόλαβε να δεί ο γερμανός πρωταθλητής. Στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου πολέμησε σκληρά στο Ανατολικό Μέτωπο, απέφυγε δύο φορές την αιχμαλωσία κρυμμένος για μέρες σε χιονισμένα δάση, όπου πάντα επέστρεφε ζωντανός, δια μέσου της ρωσικής ζώνης, χάρις στη τύχη και βέβαια στη φυσική του κατάσταση ως δρομέας αντοχής. Παρασημοφορήθηκε δύο φορές για την ανδρεία του σε μάχες, τραυματίστηκε συνολικά τρεις φορές και τελικά βρήκε τραγικό θάνατο, μάλλον από χτύπημα Ρώσου ελεύθερου σκοπευτή, στις 5 Μαρτίου 1944, στην Ουκρανία, σε ηλικία 31 χρονών.

Το 1953, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δρέσδη έλαβε προς τιμήν του, το όνομά του. Ο Ρούντολφ Χάρμπιγκ ήταν ένας από τους, περίπου 50 Γερμανούς αθλητές, που μετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες και χάθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Λησμονημένος από πολλούς αλλά σίγουρα όχι από την Ιστορία…

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s