Το ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Βοσνία για "ρατσισμό"

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Βοσνία, επειδή απαγόρευσε σε Εβραίους και Ρομά να είναι υποψήφιοι σε ορισμένες εκλογές -ανάμεσα στις οποίες και οι προεδρικές.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους δικαστές, η απαγόρευση που επιβάλλεται στα μέλη μειονοτήτων να θέτουν υποψηφιότητα σε ορισμένες ψηφοφορίες αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις. Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει δύο Βόσνιοι, ένας Εβραίος και ένας Ρομ, οι οποίοι εμποδίστηκαν να θέσουν υποψηφιότητα σε εκλογές στη χώρα τους επειδή ανήκουν σε μειονότητες.

Σε αυτές τις δύο υποθέσεις το επίμαχο ζήτημα είναι μια διάταξη του βοσνιακού συντάγματος που διακρίνει δύο κατηγορίες πολιτών: από τη μια τους τρεις «ιδρυτικούς λαούς», δηλαδή τους Βόσνιους Μουσουλμάνους, τους Κροάτες και τους Σέρβους, από την άλλη όλους τους άλλους, μεταξύ των οποίων οι Εβραίοι, οι Ρομά και άλλες μειονότητες. Μόνο μέλη των «ιδρυτικών λαών» μπορούν να εκλέγονται στην άνω βουλή του κοινοβουλίου και στην προεδρία του κράτους.

H είδηση από την zougla, είναι ενδεικτική για το πόσο υπολογίζεται από τους εξουσιαστές το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για την διακυβέρνηση της χώρας τους (ακόμη και λαών που οι ίδιοι έβαλαν σε διαδικασίες πολέμου για την δημιουργία ξεχωριστού κράτους).

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s