Μία φωτογράφιση, ένα εβραϊκό μνημείο και ένας δημοσιογράφος

…είναι αρκετά για την αυτοταπείνωση δύο εταιρειών

Το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό New Statesman είναι αριστερής τοποθέτησης παραδοσιακά από την ίδρυσή του το 1913, αλλά στην ιστορία του έχει προπαγανδίσει και υπέρ φιλελευθέρων, από την ακραία συντηρητική Θάτσερ ως τον “προοδευτικό” Μπλαιρ. Τον Ιανουάριο του 2002 είχε επικριθεί σφόδρα για «αντισημιτισμό», εξαιτίας του κυρίου άρθρου του για το Σιωνιστικό λόμπι της Βρετανίας (το εξώφυλλο στην εικόνα). Έκτοτε, φαίνεται ότι, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξιλεωθεί για το …σφάλμα του.

H αεροπορική εταιρεία Easy Jet, του ελληνοκύπριου επιχειρηματία Στέλλιου Χατζηιωάννου, βρέθηκε την Παρασκευή στο στόχαστρο του New Statesman, εξαιτίας δύο φωτογραφιών στο περιοδικό που διανέμεται δωρεάν στους επιβάτες της εν πτήσει. Το τεύχος Νοεμβρίου είχε φωτογράφιση μόδας στα αξιοθέατα του Βερολίνου που περιελάμβανε δύο φωτογραφίες στο πολυδιαφημισμένο «Μνημείο Ολοκαυτώματος» (δεκαεννέα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα με γκρίζους κύβους, που στήθηκαν στην καρδιά της πόλης τον Μάιο του 2005, κατά τους εορτασμούς των 60 χρόνων από την ήττα του Γ’ Ράιχ).

Ο …ευαισθητοποιημένος δημοσιογράφος του New Statesman έτρεξε να ρωτήσει το διαχειριστικό «Ίδρυμα Μνημείου των Δολοφονημένων Εβραίων της Ευρώπης» εάν αυτή η φωτογράφιση έγινε εν γνώσει του. (Υπ’ όψιν ότι στα στρέμματα με τους γκρίζους τσιμεντόκυβους φωτογραφίζονται επισκέπτες να τρέχουν πάνω τους, να πηδάνε απ’ τον έναν στον άλλον, να κάνουν γκριμάτσες, να κοιμούνται, κλπ). Ο διευθυντής του ιδρύματος δήλωσε ότι «δίνονται άδειες φωτογράφισης μόνο για θέματα σχετικά με το μνημείο, με το ολοκαύτωμα ή με κάποια πτυχή τιμής του» και δεν έχει ζητηθεί άδεια γι’ αυτές τις φωτογραφίες, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσε πριν τον ενημερώσει ο αρθρογράφος του New Statesman. Επίσης ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει γραπτά με την Easy Jet για να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η φωτογράφιση.

Αυτές και μόνο οι δηλώσεις του ήταν αρκετές για τις ακόλουθες αντιδράσεις:

Η Easy Jet πανικόβλητη έσπευσε να στείλει δημόσια ανακοίνωση, όπου απολογείται για όσους προσέβαλε με την «ανάρμοστη φωτογράφιση», αποποιείται της συμμετοχής της στο “έγκλημα” διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη στο περιοδικό, που το βγάζει εξ ολοκλήρου η (πολυβραβευμένη) INK Publishing και της το παραδίδει τυπωμένο, δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία της με την συγκεκριμένη εταιρεία και δήλωσε ότι αποσύρει άμεσα προς πολτοποίηση όλα τα αντίτυπα του συγκεκριμένου τεύχους του περιοδικού, 300.000 συνολικά – πράγμα που ο δημοσιογράφος πιστοποίησε χθες, καμαρώνοντας, ότι όντως έπραξε.

Από την πλευρά της η ΙΝΚ Publishing έσπευσε να σηκώσει ταμπέλα την μετάνοιά της στην ιστοσελίδα της, όπου επίσης απολογείται για όσους προσέβαλε με τις δύο φωτογραφίες της «ανάρμοστης και απαράδεκτης» έμπνευσης του δημιουργικού τμήματός της για το τεύχος Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα δικαιολογείται ότι το σκεπτικό ήταν να κεντριστεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη για τα πιο «αξιόλογα και σημαντικά» μέρη του Βερολίνου και, «απ’ αυτήν την εκπαιδευτική σκοπιά», πιστεύουν ότι είναι «μεγίστης σπουδαιότητας οι επισκέπτες του Βερολίνου να δουν αυτοπροσώπως το Εβραϊκό Μουσείο και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος». Αλλά διευκρινίζουν ότι «όπως και να ’χει, ήταν μεγάλο λάθος κρίσης αυτή η φωτογράφιση».

Παρατηρείστε τις “ανάρμοστες και απαράδεκτες” επίμαχες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και κρίνετε την αντιστοιχία …προσβολής και αντιδράσεων μετανοίας. Οι υπερβολικές αντιδράσεις θυμίζουν έντρομες δηλώσεις υποταγής και μάλλον δικαιολογημένα. Παρά τις εξηγήσεις και τις συγγνώμες των δύο εταιρειών, ο βουλευτής των Εργατικών Denis MacShane, που διευθύνει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Μελέτη του Σύγχρονου Αντισημιτισμού, δήλωσε στον δημοσιογράφο (που προφανώς του κοινοποίησε το περιστατικό) ότι “πρόκειται για περαιτέρω αποδείξεις της υποβάθμισης του αντισημιτισμού(!) και του ξεθωριάσματος της γενοκτονικής σφαγής των εβραίων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”! (Μετάφραση: “Φτιάξτε κι άλλα μνημεία κι άλλες ταινίες, άρχισαν να αδιαφορούν!”)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s