Οι μετανάστες στην αστυνομία

Θα έρθει, όπως δείχνουν τα πράγματα, η μέρα όπου Πακιστανοί, Αλβανοί και Σομαλοί, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες και τις κατευθύνσεις του νέου υπουργού εσωτερικών, θα μπορούν να μας σταματούν στον δρόμο και να ελέγχουν την νομιμότητά μας, καθότι ο κύριος Χρυσοχοϊδης σκοπεύει να “εμπλουτίσει” το αστυνομικό σώμα με αλλοδαπούς. Μετά τις δηλώσεις περί “φίλων αναρχικών” και περί “άμεσης νομιμοποίησης λαθρομεταναστών”, ο υπουργός έσπευσε να συναντηθεί με εκπροσώπους της «Πακιστανικής κοινότητας» έπ’ αφορμή το θάνατο ενός ομοεθνή τους. Παράλληλα επανέλαβε ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα απορροφηθεί από το ίδιο το υπουργείο του κι όχι από ειδικές επιτροπές.

Στο ζήτημα των “αλλοδαπών αστυνομικών”, σκοπός του Χρυσοχοϊδη είναι σε πρώτο επίπεδο να αποτελέσουν το ρόλο μεσάζοντα, καθώς θα αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο μέσω αστυνομίας και κοινοτήτων αλλοδαπών. Το πρώτο ερώτημα είναι, πέραν του ηθικού που είναι φυσικά μείζονος σημασίας, είναι το εάν τελικά θα ενισχύουν την δικαιοσύνη ή στην ουσία θα αποτελούν ένα “μαξιλάρι” για περαιτέρω κάλυψη στις παρανομίες που ουκ ολίγες διαπράττονται από τους λαθρομετανάστες. Το δεύτερο αποτελεί ταυτόχρονα και… δίλημμα, καθώς πλέον οι φίλοι “αντιεξουσιαστές” του υπουργού θα βρίσκονται σε αμηχανία, όταν φωνάζουν παράλληλα “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι” και “ξένοι μετανάστες αδέρφια μας”.

Πέραν του τραγελαφικού του θέματος, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, που από νωρίς έδειξε τις διαθέσεις της με μπροστάρη τον εν λόγω υπουργό της.

Ακολουθούν λεπτομέρειες από την είδηση, όπως δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή»:

Tη βούλησή του για σταδιακή ένταξη αλλοδαπών στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο περιθώριο συνάντησης που είχε χθες με εκπροσώπους της πακιστανικής κοινότητας για το θέμα του θανάτου του 25χρονου ομοεθνή τους Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ, στις 10 Οκτωβρίου.

Παράλληλα ο υπουργός επανέλαβε την ειλημμένη απόφασή του, η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου να περιέλθει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών αντί της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξέλιξη που σηματοδοτεί την ταυτόχρονη κατάργηση των «επιτροπών ασύλου» που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009, το οποίο κατετέθη με πρωτοβουλία του τέως αναπληρωτή υπουργού κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Η νομιμότητα του εν λόγω Π.Δ. είχε αμφισβητηθεί έντονα καθώς η αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό εκχωρούνταν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ αρμόδιος να αποφασίσει σε δεύτερο βαθμό για τις εκκρεμείς αιτήσεις οριζόταν ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο σταδιακής ένταξης αλλοδαπών στην Ελληνική Αστυνομία, θέμα που από το 2005 έως σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο με διαφορετικές κάθε φορά αφορμές. Πρόθεση του υπουργού είναι οι αλλοδαποί να προσληφθούν (ως πολιτικό προσωπικό) και να τοποθετηθούν σε αστυνομικά τμήματα περιοχών με έντονη παρουσία αλλοδαπών, ώστε να λειτουργήσουν ως ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της αστυνομίας και των κατά τόπους κοινοτήτων αλλοδαπών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι το επόμενο διάστημα να τεθεί προς συζήτηση και η πιθανή τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 4/1995 ούτως ώστε να επιτραπεί η πλήρης ένταξη στο σώμα μεταναστών 2ης γενιάς. Το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά το 2005 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών, ενώ τον Μάιο του 2008 σχετική πρόταση προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασ. Τσιατούρα είχε καταθέσει ο πρώην επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ιαν Μπλερ.

Επανενεργοποιείται, στο μεταξύ, με αφετηρία τον Αγ. Παντελεήμονα, πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πιλοτικά το διάστημα 2001 – 2003 και προέβλεπε την τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνιολόγων σε αστυνομικά τμήματα.[…]

Δ.Ν.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s