Αγγλική Αμυντική Λίγκα (EDL) και …χουλιγκανισμός

Μετά την παγκόσμια δημοσιότητα που έλαβε η προχθεσινή συγκέντρωσή τους εναντίον του εξισλαμισμού της Αγγλίας, η οποία παρουσιάστηκε ως “φασιστική”, “ρατσιστική” και “ακροδεξιά” από το σύνολο των ΜΜΕ και στην οποία συνελήφθησαν πάνω από 50 μέλη τους, αναλυτές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο προσπαθούν να εξηγήσουν την θεαματική αύξηση μελών και δράσεων της English Defence League (EDL) μέσα σε μερικούς μόλις μήνες από την αρχική της εμφάνιση. Όπως θα δείτε στο ενδεικτικό άρθρο του Έθνους του οποίου παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα, μιλούν για “προπαγάνδα” και “στρατολόγηση χούλιγκανς”, αποφεύγοντας σκόπιμα ν’ αναφέρουν την υγιή αγανάκτηση των Άγγλων, που βλέπουν την χώρα τους να κατακλύζεται από αλλόδοξους και αλλόφυλους και τις εκκλησίες τους να μετατρέπονται σε τζαμιά. Διαβάστε το άρθρο:

“Για να «μπορέσεις να πολεμήσεις, χρειάζεσαι στρατιώτες», δηλώνουν οι επικεφαλής της Αγγλικής Αμυντικής Λίγκας (EDL), η οποία έχει κηρύξει άτυπο «πόλεμο» ενάντια στους μουσουλμάνους. Οι «στρατιώτες» αυτοί αναζητούνται κυρίως στις τάξεις των χούλιγκαν. Παραδοσιακά, εξάλλου, οι φανατικοί των βρετανικών ομάδων διέπονταν από εθνικιστικά ή και φασιστικά ιδεώδη, ενώ γνωστή ήταν η ταύτισή τους τη δεκαετία του ‘80 με τους Αγγλους παραστρατιωτικούς που δρούσαν στη Β. Ιρλανδία.

Ο «στρατός» της EDL είναι ακόμα μικρός -ο σκληρός πυρήνας της Λίγκας υπολογίζεται στα 350 άτομα, κυρίως στο Μπρίστολ, το Μπέρμιγχαμ, το Λιντς και το Λούτον- και μέχρι το καλοκαίρι ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξή της. Μια διαδήλωσή τους, όμως, τον περασμένο Μάιο στο Λούτον, που έγινε γύρω από το κεντρικό τζαμί της πόλης, κατέληξε με πολλούς από τους συμμετέχοντες να σπάνε τις βιτρίνες μαγαζιών που ανήκουν σε Ασιάτες και να επιτίθενται σε περαστικούς που προσπάθησαν να επέμβουν.

Οι διοργανωτές της, με αρχηγό τους έναν 28χρονο ξυλουργό που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Τόμι Ρόμπινσον», διαπίστωσαν πως μέσω του Διαδικτύου είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε άλλους «δυσαρεστημένους» με τους μουσουλμάνους πολίτες και να οργανώσουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο συντονισμός αυτός οδήγησε σε δύο μεγάλες διαδηλώσεις τον περασμένο Αύγουστο στο Μπέρμιγχαμ, όπου τα μέλη της EDL καθώς και μερίδα οπαδών του εθνικιστικού κόμματος της Βρετανίας BNP διαδήλωσαν κατά των μουσουλμάνων, συγκρούστηκαν με πολλά μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν συνολικά 125 άτομα, πολλά από τα οποία έφεραν μαχαίρια.

Ενθαρρυμένοι από την… επιτυχία τους, οι διοργανωτές ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν κι άλλες διαδηλώσεις σε Λιντς και Μάντσεστερ, ενώ ήδη έγινε στα μέσα Σεπτεμβρίου και μία στο Λονδίνο, με περίπου 500 άτομα να φωνάζουν συνθήματα όπως «Μισώ τους Πάκι» (υποτιμητικό παρατσούκλι για τους Πακιστανούς), να χαιρετούν φασιστικά και να συγκρούονται με την Αστυνομία. Αυτήν τη φορά έγιναν 10 συλλήψεις, ενώ εννέα από τους συλληφθέντες οπλοφορούσαν.

Η ολοένα και πιο οργανωμένη δράση τους έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις της Αστυνομίας αλλά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Πρόσφατα, ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινοτήτων, Τζον Ντένχαμ, παρομοίωσε τη δράση τους με αυτή των υποστηρικτών του Οσβαλντ Μόσλεϊ, ιδρυτή του φασιστικού κόμματος της Βρετανίας στον μεσοπόλεμο, οι οποίοι διαδήλωναν κατά των Εβραίων. Η «τακτική», δήλωσε ο υπουργός, να «προκαλείς, με την ελπίδα να ξεσπάσει βία, είναι συνηθισμένη μεταξύ των εξτρεμιστικών οργανώσεων».

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη δράση τους πηγάζει κυρίως από δύο στοιχεία. Το ένα είναι η στρατολόγηση στον σκοπό τους των χούλιγκαν και το άλλο η συμμετοχή και γνωστών φασιστικών στοιχειών της Βρετανίας, ακόμα και μέσα από το BNP. Οι χούλιγκαν θεωρούνται ιδανική περίπτωση, καθώς είναι άτομα που μετακινούνται μαζικά από πόλη σε πόλη, ανάλογα με το πού παίζει η ομάδα τους, είναι βίαιοι και συνήθως τα «πιστεύω» τους διαποτίζονται από φασιστικά ιδεώδη, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν περιγράφουν τους εαυτούς τους ως φασίστες. Σήμερα ο εχθρός τους δεν είναι ο IRA, ούτε οι μαύροι παίχτες, όπως ήταν πριν από είκοσι χρόνια, όταν στα γήπεδα αντηχούσαν ρατσιστικά συνθήματα, αλλά οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι και γίνονται στόχος συνθημάτων, όπως «Εξω οι Πάκι από την Αγγλία».

Οπως λέει ο Ρόμπινσον, το όνομα για τη Λίγκα το εμπνεύστηκαν από την Αμυντική Ουαλική Λίγκα, που ίδρυσε ο Τζεφ Μαρς, πρώην χούλιγκαν, ο οποίος έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δράση του. Αυτός ήταν που βοήθησε να στρατολογηθούν τα πρώτα μέλη από τους σκληροπυρηνικούς της Σουόνσι και της Κάρντιφ. Στη Λίγκα συμμετέχουν επίσης και οπαδοί της Τσέλσι, της Αστον Βίλα, της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς και της Γουλβερχάμπτον, αλλά στόχος των επικεφαλής της EDL είναι να στρατολογήσουν φανατικούς από όσες περισσότερες ομάδες μπορούν, κυρίως των πόλεων που έχουν έντονο μουσουλμανικό στοιχείο στον Βορρά.

Για τον συντονισμό των χούλιγκαν επιστρατεύτηκαν γνωστά ακροδεξιά στοιχεία της βρετανικής κοινωνίας, όπως ο Αλαν Λέικ, που ζει στο Λονδίνο με δράση και εκτός συνόρων, αφού έχει βοηθήσει στην οργάνωση των Σουηδών ακροδεξιών. Είναι αυτός που εξ’ αρχής συμβούλευσε τους επικεφαλής της EDL να στραφούν στους χούλιγκαν, προκειμένου να αποκτήσει η οργάνωση μια πλατιά βάση. «Αν και οι μπλόγκερ μάς βοηθούν να συντονιζόμαστε καλύτερα», λέει ο Λέικ, «χρειαζόμαστε μέλη τα οποία μόνο μεταξύ των οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων μπορούμε να αντλήσουμε μαζικά». Κι αν στην πλειονότητά τους οι χούλιγκαν-οπαδοί της Λίγκας δεν είναι φασίστες, υπάρχουν αρκετοί σε θέσεις-κλειδιά κι αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο που ανησυχεί τις Αρχές. Ηδη αρκετά μέλη του Βρετανικού Εθνικιστικού Κόμματος συμμετέχουν στη Λίγκα έχοντας κάνει δωρεές, ενώ ο ακτιβιστής του κόμματος, Κρις Ρέντον, δημιούργησε την ιστοσελίδα της EDL.”

Τα μέλη της EDL αρνούνται κάθε σχέση με το BNP, δηλώνουν πατριώτες, χριστιανοί, αντιμουσουλμάνοι, αντιρατσιστές και συχνά ανεμίζουν σημαίες του Ισραήλ προς τους αντιδιαδηλωτές. Απ’ αυτά και μόνο μπορείτε ν’ αντιληφθείτε την πλήρη ανυπαρξία ιδεολογίας και ότι μόνο κίνητρό τους είναι η τυφλή αγανάκτηση και οργή.

Ο αντιρατσισμός και οι ισραηλίτικες σημαίες, βέβαια, δεν αρκούν για να μην χαρακτηρίζονται “φασίστες”, “ρατσιστές” ακόμη και “ναζί”. Με την εξουσιαστική λογική, για να αντιδρούν στους δρόμους ενάντια στην άλωση της χώρας τους, μόνο Εθνικιστές μπορεί να είναι και τους προσάπτουν τους ίδιους χαρακτηρισμούς…

Σημ: Οι, επιλεγμένες από εμάς, φωτογραφίες αποδεικνύουν την “αντικειμενικότητα” των αρθρογράφων.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s