Υπόθεση «Arctic Sea»

Nέα τροπή παίρνει η υπόθεση της πειρατείας (;) του εμπορικού πλοίου “Arctic Sea”, με τους βρετανικούς “Sunday Times” να δημοσιοποιούν στοιχεία αποκαλύπτοντας ότι το πλοίο κατελήφθη από ενόπλους στρατολογημένους της ισραηλινής Μossad επειδή μετέφερε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300, με τελικό αποδέκτη το Ιράν.
Το ρωσικής πλοιοκτησίας και με σημαία Μάλτας 4.000 τόνων”Arctic Sea” είχε αποπλεύσει από το Pietarsaari της Φιλανδίας στις 23 Ιουλίου, μεταφέροντας στην Αλγερία φορτίο ξυλείας αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Η τύχη του αγνοούνταν από τις 24 Ιουλίου, όταν επιβιβάστηκαν σε αυτό (ως ναυαγοί σε σωσίβια λέμβο) 8 ή 10 ένοπλοι ενώ έπλεε εντός σουηδικών χωρικών υδάτων. Τελευταίο σήμα από τον ασύρματο του πλοίου καταγράφηκε στις 28 Ιουλίου, λίγο πριν διαπλεύσει τη Μάγχη. Το πλοίο εντοπίζεται 300 μίλια ανοιχτά του Πράσινου Ακρωτηρίου στη Δυτική Αφρική στις 17 Αυγούστου και σε ευρεία επιχείρηση των ρωσικών Ειδικών Δυνάεμων και πολεμικών πλοίων του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού συλλαμβάνονται δύο Ρώσοι, δύο Λετονοί και τέσσερις Εσθονοί.
Μία ημέρα μετά τον εντοπισμό του πλοίου και τη διάσωση του πληρώματος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Simon Peres επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Μόσχα και συζήτησε, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ “την πώληση ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε χώρες εχθρικές προς το Ισραήλ“. Παρόμοια μυστική επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποίησε tτη περασμένη Δευτέρα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο οποίος προηγουμένως μετέβη αιφνιδιαστικά εκτός προγράμματος στο Αρχηγείο της Μossad συνοδευόμενος από τον ανώτατο σύμβουλο επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας, Uzi Arad. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, η συνολική διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης του με τον αρχηγό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Meir Dagan, ξεπέρασε τις δέκα ώρες.
Την υπόθεση του “Arctic Sea” έφερε στο προσκήνιο ο Ρώσος δημοσιογράφος Mikhail Voitenko του Sovfrakht Marine Bulletin, αμφισβητώντας την επίσημη εκδοχή της Μόσχας ενώ και η μεγάλης κυκλοφορίας ρωσική εφημερίδα “Komsomolskaya Pravda” υπαινίχθηκε τη μυστική μεταφορά οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης (απάρτια των S-300 ή αεροεκτοξευόμενα βλήματα cruise τύπου Kh-55).

Αναδημοσίευση από S T R A T E G Y – G E O P O L I T I C S

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s