Προπαγάνδα αντι-IRA: 50 νεκροί λιγότεροι

Μια ταινία βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Μάρτιν ΜακΓκάρτλαντ, ο οποίος ήταν παράλληλα μέλος του IRA και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Πρώτη φορά είδα ταινία με θέμα τον ιρλανδικό απελευθερωτικό Αγώνα που να είπα στο τέλος ότι πρόκειται για απόλυτη προπαγάνδα, αν και απλοϊκού τύπου και πιθανώς αποτυχημένη. Η σκηνοθεσία είναι αρκετά καλή, το έργο βλέπεται ευχάριστα και είναι ενδιαφέρον. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας Ιρλανδός που εισέρχεται στις τάξεις του IRA χωρίς όμως να του αρέσουν τα «αίματα» και οι «σκοτωμοί». Πρόκειται περί ενός ειρηνιστή Ιρλανδού που συνεργάζεται με τις βρετανικές υπηρεσίες ώστε να γλυτώνει τις ζωές των θυμάτων του IRA προδίδοντας τον τόπο και τον χρόνο της τρομοκρατικής ενέργειας.

Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με έναν κοινό προδότη και ρουφιάνο. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να τον παρουσιάσει σαν ήρωα και λυτρωτή αθώων ψυχών. Μας δείχνει πόσο ευαίσθητος είναι στην προσωπική του ζωή, με τη γυναίκα του, το παιδί του, αλλά ακόμα και με τους φίλους του, μέλη του IRA. Ταυτόχρονα παρουσιάζει τον IRA σαν μια τρομοκρατική οργάνωση που ασκεί παράλογη και ακραία βία. Εν τέλει, ο Αγώνας για την Πατρίδα υποβαθμίζεται και η ειρήνη παίρνει τη θέση της υπέρτατης Αξίας.

Αυτά τα λίγα, για όποιον νομίζει ότι θα δει κάτι παρόμοιο με τη «ματωμένη Κυριακή»…

Μάρκος – ΜΝ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s