Η βιομηχανία ενοχής του Ευρωπαίου

Δεν υπάρχει έκφανση του ανθρωπίνου βίου για την οποία ο Ευρωπαίος δεν αισθάνεται ενοχές. Από μικρή ηλικία μαθαίνει ότι πρέπει να ντρέπεται για το κάθε τι που κάνει ή δεν κάνει.

Όταν μικρός δεν έχει όρεξη να φάει, οι γονείς θα του δείξουν τις εικόνες των λιμοκτονούντων αφρικανών. Δεν ντρέπεται που αυτός έχει κι οι άλλοι δεν έχουν φαγητό;
Όταν ανοίγει τη βρύση του λένε πως πρέπει να νιώθει φόβο και ντροπή. Το νερό όπου νάναι τελειώνει και θα μείνει να διψά αιώνια στην πυρά της κολάσεως, ντροπιασμένος γιατί πίνει νερό, γιατί πλένει το σώμα του, γιατί φορά καθαρά ρούχα.
Όταν πηγαίνει να προσευχηθεί του λένε ότι πρέπει να νιώθει ενοχές γιατί οι γύφτοι μένουν σε τσαντίρια και ζητιανεύουν έξω από την εκκλησία.
Όταν πηγαίνει στη δουλειά με το αυτοκίνητό του νιώθει ενοχές. Όταν ανοίγει το διακόπτη του ρεύματος νιώθει ενοχές. Όταν βλέπει ειδήσεις τον φορτώνουν ενοχές.

Φταίει για τον καιρό, επειδή έχει ψυγείο και κλιματιστικό. Φταίει για το χρηματοπιστωτικό χάος, γιατί έχει πιστωτική κάρτα. Φταίει για τους λαθρομετανάστες, επειδή δεν τους βάζει στο σαλόνι του. Ο Ευρωπαίος έχει μάθει να φορτώνεται ενοχές για τον αέρα που αναπνέει, για το νερό που πίνει, για το φαί που τρώει, για τα ρούχα που φορεί, για το σπίτι που μένει, για τη χώρα που ζει. Για το ότι είναι Λευκός και όχι Μαύρος. Ενοχές για τους λαούς που κατέκτησε για να του καθίσουν στο κεφάλι, για αυτούς που νίκησε στη μάχη και γι’ αυτούς που δήθεν εξόντωσε και για τους οποίους οφείλει να πληρώνει και να απολογείται εις τον αιώνα τον άπαντα.

Πρόσφατα καταναγκάστηκε να σβήσει τα φώτα στο σπίτι του και στους δημόσιους χώρους. Αύριο θα καταναγκαστεί να μην πιει για μια μέρα νερό. Χτες ήταν οι μέρες χωρίς αυτοκίνητα. Αύριο θα είναι οι μέρες που θα κάθεται σπίτι του, για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι μετανάστες που κατακλύζουν τη χώρα του για να μην τους δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα η παρουσία του.

Μήπως να εκλείψει; Μήπως να εξαφανιστεί από προσώπου γης γιατί αυτός δημιούργησε τον πολιτισμό; Γιατί αυτός έμαθε τον αφρικανό τι είναι το ρούχο, τι είναι το πόσιμο νερό, τι είναι σχολείο; Μήπως φταίει γιατί δουλεύει αντί να κλέβει; Γιατί σκέφτεται, γιατί δημιουργεί, γιατί γνωρίζει να είναι αξιοπρεπής στην ένδεια, υψηλόφρων στον πλούτο;

Ναι, ο Λευκός άνθρωπος έκανε πολλά λάθη. Αλλά διαφορετικά από αυτά που του καταμαρτυρούν. Φταίει γιατί απαρνήθηκε την ανωτερότητά του. Είναι ένοχος για την ύβρη της απεμπόλησης του ρόλου στον οποίον τον έταξε ο Θεός και η Φύση. Είναι ένοχος γιατί πίστεψε στα ψεύδη των εκμεταλλευτών του. Είναι ένοχος γιατί είναι ανώτερος και από νωθρότητα και μωρία το αρνείται. Είναι ένοχος γιατί συμπεριφέρεται ενάντια στη Φύση και τα Πεπρωμένα. Είναι ένοχος γιατί αρνείται την ευθύνη να είναι Λευκός.

Η ΟΧΙΑ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s