Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Στις 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, η λαϊκή ευρωπαϊκή παράδοση γιορτάζει τον προστάτη των καλλιεργειών, των αλόγων και των κοπαδιών.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου και αυτή του Αγίου Δημητρίου (στις 26 Οκτωβρίου) χωρίζει για τους βοσκούς το χρόνο στη μέση. Η χρονική περίοδος μεταξύ του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου ονομάζεται “το καλοκαίρι του βοσκού” και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του έτους, “ο χειμώνας του βοσκού”.

Σύμφωνα με την παλιά ευρωπαϊκή παράδοση, οι δύο αυτοί Άγιοι είχαν τα “κλειδιά” του χρόνου στις ζώνες τους. Ο Άγιος Γεώργιος “κλείδωνε” το χειμώνα και απελευθέρωνε το καλοκαίρι και το αντίστροφο έκανε ο Άγιος Δημήτριος.

Από την υμνογραφία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κοσμείται με τα επίθετα «ο μαργαρίτης ο πολύτιμος», «ο αριστεύς ο θείος», «ο λέων ο ένδοξος», «ο αστήρ ο πολύφωτος», «του Χριστού οπλίτης», «της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος».

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ θεωρείται και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, ο Άγιος-προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων. Ως πολεμικός άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην εικόνα αγγλικό μετάλλιο με παράσταση του Αγίου.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s