Αντιδράσεις για την ομιλία του Αχμαντινετζάντ στη Γενεύη

Αντιδράσεις και αποχωρήσεις προκάλεσε η ομιλία του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού στη Γενεύη. Αντιπροσωπείες ορισμένων χωρών αποχώρησαν ακούγοντας τα σχόλια του Ιρανού προέδρου, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ δημιουργήθηκε πάνω «στην πρόφαση των δεινών των Εβραίων». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μ.Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Ισραήλ ως το πιο «σκληρό και ρατσιστικό καθεστώς», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μόλις ο Ιρανός πρόεδρος αναφέρθηκε επικριτικά κατά του Ισραήλ για την Παλαιστίνη, πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες αποχώρησαν επιδεικτικά από το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Ορισμένες άλλες αντιπροσωπείες όμως έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον Μ. Αχμαντινετζάντ.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρο τον κόσμο.

Ήδη οι ΗΠΑ και άλλες οκτώ χώρες είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη, εκφράζοντας φόβους ότι αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως “βήμα για αντισημιτική κριτική”. Ανάμεσα στις χώρες που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη -εκτός από τις ΗΠΑ- είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ιταλία και η Ολλανδία, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποσύρουν τις αντιπροσωπείες τους σε περίπτωση που ο Αχμαντινετζάντ επιτεθεί φραστικά στο Ισραήλ.
Δυσαρέσκεια είχε προκαλέσει επίσης στις χώρες που απέχουν και το γεγονός ότι στο βήμα της διάσκεψης θα ανέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος έχει προβεί σε σειρά δηλώσεων, αρνούμενος δημοσίως το Ολοκαύτωμα.

Από: XAgr.net

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s