Δημοσιογραφική κρίση ειλικρίνειας

O John Swinton, διαπρεπής δημοσιογράφος των New York Times, σε συμπόσιο προς τιμήν του το 1880, σοκάρισε τους παρευρισκόμενους με την ωμή αλήθεια του λόγου του, απαντώντας σε πρόποση για τον ανεξάρτητο Τύπο:

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, που να αποκαλείται “ανεξάρτητος Τύπος”. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω.

Ούτε ένας ανάμεσά σας δε θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε, γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρώνομαι αρκετά ώστε να κρατάω την τίμια άποψή μου, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο ψάχνοντας για άλλη δουλειά…

Δουλειά των δημοσιογράφων είναι να καταστρέφουν την αλήθεια, να ψεύδονται, να διαστρεβλώνουν, να εξυβρίζουν, να κολακεύουν γονυπετείς το Μαμωνά και να πουλάνε την Πατρίδα και τη Φυλή τους για τον άρτο τον επιούσιο. Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Τα ταλέντα μας, οι ικανότητές μας και οι ζωές μας είναι όλα ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοητικές πόρνες.“

Πηγή: Labor’s Untold Story, by Richard O. Boyer and Herbert M. Morais, published by United Electrical, Radio & Machine Workers of America, NY, 1955/1979.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s