Αστυνομία εναντίον υπεραιωνόβιου εθίμου

Το Βροντάδο Χίου είναι περίφημο για το πασχαλιάτικο έθιμο του ρουκετοπόλεμου, που διατηρείται από την εποχή της τουρκοκρατίας. Περισσότερα από 35.000 βεγγαλικά-ρουκέτες εκτοξεύονται μεταξύ δύο ενοριών στοχεύοντας οι μεν το καμπαναριό της εκκλησίας των δε. Το έθιμο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ομηρούπολης την τελευταία δεκαετία και διαφημίζεται ανάλογα ως πόλος έλξης τουριστών. Φέτος, οι ενορίτες απειλούν με αποχή, εάν δεν απελευθερωθούν τέσσερις συγχωριανοί τους, που ανήμερα την πρωταπριλιά συνελήφθησαν για …κατοχή εκρηκτικών, ενώ ετοίμαζαν βεγγαλικά!

Δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, διαμαρτυρόμενοι για τον υπέρμετρο ζήλο των αστυνομικών, αλλά η Αστυνομία έδειξε αποφασισμένη να πατάξει την… τρομοκρατία των εθίμων και παρέπεμψε στον εισαγγελέα τους τέσσερις συλληφθέντες (ο ένας ανήλικος) κι εκείνος τους έστειλε να δικαστούν από το αυτόφωρο. Η δίκη άρχισε την Πέμπτη, αλλά διακόπηκε για τη Μεγάλη Πέμπτη. Το δικαστήριο ζήτησε να εξετάσει πυροτεχνουργός του στρατού τα 28 χαρτούτσα χωρίς φιτίλι και ξύλο, που κατασχέθηκαν από την αποθήκη, να βεβαιώσει το είδος του εκρηκτικού υλικού και να αποφανθεί αν πράγματι οι κατασκευές μπορούν να θεωρηθούν βεγγαλικά!

Η απροσδόκητη εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση των πληρωμάτων που συμμετέχουν στο ρουκετοπόλεμο και από τις δύο ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής, με αποτέλεσμα να μελετούν ακόμη και την αποχή τους! Σε ανακοίνωση που υπογράφουν και οι δύο πλευρές, αναφέρουν:

«Εμείς τα συνεργεία κατασκευής ρουκετών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις που έγιναν πρόσφατα από αστυνομικά όργανα, κατόπιν καταγγελίας που είχαν, στην περιοχή του όρμου Λω Βροντάδου, σκεπτόμαστε να απέχουμε από τη ρίψη των ρουκετών το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Αρνούμαστε να συνεχίσουμε την παράδοση 119 χρόνων του Ρουκετοπόλεμου, κάτω από το καθεστώς τρομοκρατίας και συλλήψεων που προσπαθούν να επιβάλουν κάποιοι».

Η γελοιότητα του κράτους και των οργάνων του αποδεικνύεται καθημερινά σε ολόκληρη την επικράτεια. Όταν καραβιές λαθρομεταναστών αποβιβάζονται στα νησιά μας, όταν η εγκληματικότητα έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη, αστυνομικοί και εισαγγελέας στην Χίο επικεντρώνουν στα πασχαλιάτικα βεγγαλικά!

Ενημέρωση 16/4/09: Παρά την αντίδραση του συνόλου του εμπορικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κόσμου που συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, με απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα, επέβαλε στους κατηγορούμενους, για παράνομη κατασκευή και κατοχή βεγγαλικών, 9 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης και χρηματικό πρόστιμο 400 ευρώ!
Αν τους έπιαναν με γκαζάκια και μολότοφ θα αθωωνόταν, υποθέτουμε

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s