Ιταλία: Το "μαύρο" κύμα σαρώνει τη χώρα

«Τουλάχιστον 150 χιλιάδες νέοι Ιταλοί, κάτω των τριάντα ετών, ζουν με τη λατρεία του φασισμού ή του νεοφασισμού. Και πολλοί, αν όχι όλοι, με τον μύθο του Χίτλερ», γράφει ο Πάολο Μπερίτσι στη “Ρεπούμπλικα”. Και παρουσιάζει την κατάσταση…

Ένας γεωγραφικός χώρος που διασχίζει όλη την Ιταλία, από το Τρεντίνο Άλτο Άντιτζε στο Βορρά ώς την Καλαβρία στον Νότο, από τη Λομβαρδία ως το Λάτιο, από το Μιλάνο ως τη Ρώμη, περνώντας από τη Βερόνα και τη Βιτσέντσα, τα λίκνα της άκρας δεξιάς. Πέντε κόμματα: Forza Nuova (Νέα Δύναμη), Fiamma Tricolore (Τρίχρωμη Φλόγα), La Destra (Η Δεξια), Azione Sociale (Κοινωνική Δράση), Fronte Sociale Nazionale (Εθνικό Κοινωνικό Μέτωπο) – έξι μάλλον, αν λογαριάσουμε και την ισχυρή ακροδεξιά Alleanza Nazionale (Εθνική Συμμαχία), που πέρασε στο κόμμα του Μπερλουσκόνι, το il Popolo della Libertà (οι Άνθρωποι της Ελευθερίας). Τα πρώτα πέντε κόμματα συγκεντρώνουν το 1,8% των ψήφων (δηλαδή μεταξύ 450 και 480 χιλιάδες ψήφους).

Αλλά το «μαύρο» κύμα, που απλώνεται όλο και πιο πολύ μέσα από καμιά εκατοστή λέσχες και συλλόγους, διεισδύει πια στα σχολεία, επιστρατεύει δυνάμεις μέσα στα γήπεδα. 65 από τις 85 ομάδες των «ultras» είναι ακροδεξιές. Στην πράξη, το 75% των οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων επιδίδονται σε πράξεις πρόκλησης μέσα στα στάδια, προβάλλοντας πλακάτ με σβάστικες και άλλα σύμβολα του φασισμού και του χιτλερισμού. Οι πράξεις βίας νεοφασιστών στο διάστημα 2005-2008 ανέρχονται σε 330, συγκεντρωμένες κυρίως στη Βερόνα, τη Βιτσέντσα, την Πάδοβα, το Μιλάνο και το Βαρέζε, το Βιτέρμπο και τη Ρώμη.

Πρωτεύουσα του εξτρεμισμού είναι η Ρώμη. Η δραστηριότητά τους συγκεντρώνεται στα δεξιά κοινωνικά κέντρα, στις αίθουσες των λυκείων και των πανεπιστημίων. Ο γαλαξίας του νεοφασισμού αποτελείται από διάφορα κοινωνικά στρώματα με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Το πιο πρωτότυπο πείραμα είναι το Casa Pound (Οίκος Πάουντ) στη Ρώμη, το πρώτο ιταλικό δεξιό κοινωνικό κέντρο. Από τους κόλπους του γεννήθηκε το Blocco Studentenesco (Φοιτητικό Μπλοκ), που κατέβηκε στους δρόμους ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Στο Μιλάνο έχουμε την Cuore Nerο (Μαύρη Καρδιά), τη νεοφασιστική λέσχη που ίδρυσαν ο Ρομπέρτο Λόνγκι Λαβαρίνι και ο αρχηγός των ultras της Inter, Αλεσάντρο Τοντίσκο, άλλοτε ηγέτης των Ιταλών Ηammerskin (αρχικό δημιούργημα της KKK). Μετά την απόπειρα πυρκαγιάς στην έδρα τους, στις 11 Απριλίου του 2007, οι ναζιφασίστες της Μαύρης Καρδιάς εξέδωσαν επίσημο ανακοινωθέν με το οποίο ευχαριστούσαν όσους εξέφραζαν αλληλεγγύη, μεταξύ των οποίων και η τότε συντονίστρια της Forza Italia (που προσχώρησε στο κόμμα του Μπερλουσκόνι) και σήμερα υπουργός Παιδείας, Μαριστέλλα Τζερμίνι. Υποστηρίζουν τις «γερμανικές δεξιές», το νοτιαφρικανικό κόμμα των Μπόερς (που είναι υπέρ του απαρτχάιντ και έχει για σύμβολό του μια σβάστικα με τρεις βραχίονες κι έναν αετό) και υπερηφανεύονται ότι ανήκουν στο ακροδεξιό Augusto Pinochet Foundation (Ιδρυμα Αύγουστος Πινοσέτ). Στην Καλαβρία, η άκρα δεξιά και η Μαύρη Καρδιά συνδέονται μέσω του “Barone Nero” (Μαύρος Βαρώνος) Roberto Jonghi Lavarini. Οι δεσμοί απλώνουν μέχρι τη Βενετία με το Veneto Skinhead Front και συνεχίζουν ανά τη χώρα…

Η περιφρούρηση του Blocco Studentenesco
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s