Βρετανία: Μαζικές απεργίες για προσλήψεις ξένων εργατών

Καθώς η οικονομική κρίση επιδεινώνεται συνεχώς στη Μεγάλη Βρετανία, αυξάνουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων και της κυβέρνησης του Gordon Brown και κλιμακώνονται οι απεργίες. Με εκατοντάδες απολύσεις να πραγματοποιούνται καθημερινά, η οργή των άγγλων εργατών κορυφώνεται για τις αποφάσεις πολλών εταιριών, κυρίως πετρελαϊκών και παροχής ενέργειας, να προσλάβουν ξένους εργάτες.

Κύμα απεργιών έχει ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με τους εργαζόμενους στους ενεργειακούς σταθμούς να διαμαρτύρονται για την χρησιμοποίηση μη βρετανών εργατών, με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Jacobs και της ιταλικής IREM, που θα προσλάβει ιταλούς εργάτες – εκμεταλλευόμενη την κοινοτική οδηγία Μπολκενστάιν, κατά την οποία ο εργαζόμενος δουλεύει και πληρώνεται κατά την εργατική νομοθεσία της χώρας προέλευσής του και όχι της χώρας εργασίας του.

Απεργία κήρυξαν και οι εργαζόμενοι στην τρίτη σε μέγεθος μονάδα διύλισης πετρελαίου της Αγγλίας, στο μαστιζόμενο από την ανεργία Lindsey, καθώς κι εκεί θα προληφθούν 90 ξένοι εργάτες.

Οι εργαζόμενοι στον σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας του Longannet βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την πρόσληψη ισπανών και ιταλών εργατών, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στους βρετανούς κατοίκους της περιοχής είναι πολύ υψηλά.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν και στο Lincolnshire, συνέπεια της ανακοίνωσης πρόσληψης 200 ιταλών εργατών στα χημικά εργοστάσια. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι και δηλώνουν πως, από τότε που ενεργοποιήθηκαν ξένες εταιρίες στην περιοχή, το μέλλον τους είναι αβέβαιο και διαπιστώνουν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για “δουλειές πρώτα στους άγγλους” ήταν ψευδείς.

Εκπρόσωπος κομμάτων που υποστηρίζουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε δήλωσε με νόημα πως «βρετανική εργασία για τους βρετανούς μπορεί να υπάρξει μόνο όταν η Βρετανία κυβερνηθεί από και για τους βρετανούς». Από την άλλη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ευθαρσώς πως «το άνοιγμα της αγοράς διατηρεί τα υψηλά επίπεδα εργασίας», όταν οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι το μόνο επίπεδο που διατηρεί ψηλά είναι του κέρδους των κεφαλαιοκρατών.

Οι βρετανοί εργάτες, έχοντας φτάσει στα όριά τους, αντιδρούν υγιώς επιτέλους, φτύνοντας την καπιταλιστική προπαγάνδα του κερδοσκοπικού “ιδανικού” των πολυεθνικών κρατών οικονομικών μεταναστών. Ο Έλληνας εργαζόμενος πόσα ακόμη θα ανεχθεί πριν αντιδράσει;

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s