Δολοφονία ή ατύχημα;

Ένα πολύ «βολικό» τροχαίο δυστύχημα συνέβη πριν από ώρες στην Αυστρία. Μόλις δύο ημέρες μετά την παραλαβή της εντολής σχηματισμού κυβερνήσεως συνασπισμού από τον πρόεδρο της Αυστρίας στο πρώτο κόμμα σκοτώθηκε σε τροχαίο(;) ο Γεργκ Χάιντερ ηγέτης του κόμματος ΒΖΟ, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές είχε πάρει 12% και χωρίς αυτόν δεν ήταν δυνατόν να σχηματίσει κυβέρνηση το συντηρητικό κόμμα, με το οποίο ο Χάιντερ βρισκόταν σε ευθεία αντιπαράθεση. Τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Αυστρίας συγκέντρωσαν μαζί 30% των ψήφων στις εθνικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου, όπου η BZO του Χάιντερ, που είναι το μικρότερο από τα δύο κόμματα, τριπλασίασε την επίδοσή της φτάνοντας γύρω στο 12%.

Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο Κλάγκενφουρτ, την πρωτεύουσα της Καρινθίας. Ο Χάιντερ οδηγούσε μόνος του το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο σε εθνική οδό νότια του Κλάγκενφουρτ όταν το όχημα βγήκε από το δρόμο για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και ανατράπηκε. Λίγο πριν από το δυστύχημα είχε προσπεράσει ένα άλλο όχημα, η οδηγός του οποίου ειδοποίησε την αστυνομία. Ο Χάιντερ τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και το θώρακα και υπέκυψε λίγο αργότερα. Ο 58χρονος πήγαινε σε μια οικογενειακή γιορτή για τα 90ά γενέθλια της μητέρας του στη γενέτειρά του, το Φάιστριτς, περίπου 30χλμ από το Κλάγκενφουρτ.

Ο Χάιντερ διεξήγε εκστρατεία κατά της λαθρομετανάστευσης. Το 1991 είχε δηλώσει πως το Τρίτο Ράιχ επί Χίτλερ είχε “σωστή πολιτική στην απασχόληση”. Σε μια άλλη ευκαιρία, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, είχε αναφερθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποκαλώντας τα “ποινικά στρατόπεδα”. Ο Χάιντερ είχε επίσης επικριθεί ευρέως όταν είχε συναντηθεί το 2002 με τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Ο πατέρας του Χάιντερ ανήκε στους φαιοχίτωνες, τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και είχε διατελέσει αρχηγός της Χιτλερικής Νεολαίας.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s