Φθινοπωρινή Ισημερία

Σε καιρούς φυσικών καταστροφών και στους καιρούς της μόδας της “οικολογικής ευαισθησίας” θυμούνται οι περισσότεροι την ύπαρξη τη Μητέρας Γης. Η κοσμική αρμονία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.

Στις 23 Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία της Φθινοπωρινής Ισημερίας η οποία εορταζόταν, και εορτάζεται, από όλα τους Ευρωπαϊκούς και, όχι μόνο, λαούς. Έχοντας αντιληφθεί τη ζωτική σημασία του Ήλιου και έχοντας κατανοήσει την αρμονία της κυκλικής εναλλαγής των εποχών οι λαοί απέδιδαν τιμές στα ηλιοστάσια.

Η Ορφική λατρεία στην αρχαία Ελλάδα τιμούσε τον Ήφαιστο, ο οποίος συμβολίζει τόσο το φυσικό φώς όσο και αυτό που καίει μέσα στους ανθρώπους.
Η Φθινοπωρινή Ισημερία αποτελούσε τη πρώτη ημέρα του Βοηδρομιώνος, τον μήνα όπου τελούταν τα Μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια και διαρκούσαν εννέα ημέρες, όσες και οι μέρες περιπλάνησης της Δήμητρας. Η θλίψη και ο καημός της Δήμητρας για την κόρη της τη Περσεφόνη συμβολίζει τον καιρό του θερισμού και τον ερχομό του χειμώνα. Οι καρποί θα ανθίσουν πάλι με τον ερχομό της Περσεφόνης κατά την Εαρινή Ισημερία.

Οι Κέλτες κατά τη Φθινοπωρινή Ισημερία γιορτάζουν το Féile na Marbh (η Γιορτή των Νεκρών), ο οποία γιορτάζεται και στις μέρες μας σε Σκωτία και Ιρλανδία ως Halloween, το οποίο συμβολίζει την ένωση του κόσμου των Νεκρών με αυτό των Ζωντανών. Σημαντική επίσης γιορτή είναι και η Oidhche Shamhna που σηματοδοτεί τον θερισμό των σπαρτών.

Τα Σλαβικά φύλα ξεκινούσαν τις φθινοπωρινές εορτασίες με το πέρας του Θερινού Ηλιοστασίου. Στις αρχές Αυγούστου γιορτάζεται ο Άγιος Ηλίας ο οποίος έχει αντικαταστήσει τον Perun και από τότε αρχίζει και το φθινόπωρο. Επίσης υπάρχουν γιορτές του θερισμού οι οποίες διαρκούν μέχρι την Ισημερία και ονομάζονται Tolo’ka. Σημαντική επίσης εορτή είναι η Yablochnyi η οποία αποτελεί τιμή προς τη γονιμότητα της Γης και τότε γίνεται η περισυλλογή του μελιού και των φρούτων.

Οι Γερμανοί θεωρούν τον Σεπτέμβριο ως άγιο μήνα και οι παραδόσεις τους είναι παρόμοιες με αυτές των Σλάβων. Οι πρώτοι χριστιανοί είχαν χαρακτηρίσει τις γιορτές των Σαξόνων ως γιορτές του Διαβόλου. Στις μέρες μας σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν τοπικές παραδόσεις με χορούς και τραγούδια προς τιμή της Γης και εκεί βρίσκονται και οι ρίζες του γνωστού φεστιβάλ Oktoberfest. Τα Σκανδιναβικά φύλα τιμούσαν τον θεό Freyr, θεός του φωτός και της γονιμότητας, πραγματοποιώντας μάχες με άλογα, το ιερό ζώο του θεού.

Εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε τις κοινές ρίζες και τις κοινές παραδόσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών λαών μέσα στους αιώνες, με μικρές παραλλαγές, όπου ανάγουν και στη κοινή φυλετική καταγωγή.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s